0 items
€ 0,00
Registreren
Agenda - ticketing
 • Zoeken
  Locatie
  select
  Genres
  select
  Periode
  RadDatePicker
  RadDatePicker
  Open the calendar popup.
  Tot:  
  RadDatePicker
  RadDatePicker
  Open the calendar popup.

Turnhout vanuit de hoogte

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 04 jun '23 | 14:00 - 16:00 | de Warande 

Online bestellen is mogelijk tot zo 04 jun '23 13:00
Beschikbare plaatsen: 32

De stad bezoeken vanuit de hoogte kan een heel ander uitzicht geven. Turnhout vanuit de hoogte toont ons hoe groen onze stad is gebleven.

Vanuit de toren van de Heilig-Hartkerk heb je bij goed weer op een hoogte van 30 meter een mooi zicht over onze stad en de Kempen.

Op het terras van de Turnovatoren bevinden we ons op een hoogte van 70 meter. Dertig kilometer ver zien is geen probleem. De terrils van Beringen, de koeltorens van Doel, maar ook dichterbij: de kerktoren van Hoogstraten of de steenfabrieken naast het kanaal.

In de toren van de Sint-Pieterskerk vinden we een beiaard terug van grote historische waarde. Andreas Van den Gheyn, meester-klokkengieter uit de 18de eeuw, goot voor deze toren in 1775 een beiaard. Het gezamenlijke gewicht van de 53 aanwezige klokken bedraagt ongeveer 10.000 kg.

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

Bestel

Beleefwandeling

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 02 jul '23 | 14:00 - 16:00 | WZC de Wending 

Online bestellen is mogelijk tot zo 02 jul '23 13:00
Beschikbare plaatsen: 40

Op een bepaald ogenblik beginnen de meesten onder ons dingen te vergeten. Iedereen heeft er wel in meer of mindere mate mee te maken. Met de “Beleefwandeling” gaan wij, Stadsgidsen, bepaalde herinneringen terug ophalen. Uiteraard spreken wij over de geschiedenis van Turnhoutse gebouwen, instanties of bedrijven die in onze jeugd een belangrijke rol hebben gespeeld.

Wij vertellen ook volksverhalen en er worden gedichten voorgedragen in het “Turnawts” .

In de tuin van de Wending kunnen wij genieten van planten en geuren die daar bloeien. Ook de beelden die te zien zijn in de tuin gaan wij bekijken.

De wandeling is niet te lang en is uitermate geschikt voor mensen met een looprek of rolstoelgebruikers met een begeleider.

Na de wandeling kunnen wij nagenieten, met een drankje in de cafetaria van De Wending. (de drank is wel zelf te betalen)

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

Bestel

Sex in the city

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 06 aug '23 | 14:00 - 16:00 | de Warande 

Online bestellen is mogelijk tot zo 06 aug '23 13:00
Beschikbare plaatsen: 36

Het intieme leven van Turnhoutenaars van de 14de tot de eerste helft van de 20ste eeuw is nog niet dikwijls uitvoerig aan bod gekomen.

Tijdens deze wandeling vertellen we de deelnemers over de liefde binnen en buiten het huwelijk en belichten ook de soms wrange kantjes.
Waarom het uiten van liefde en tederheid naar kinderen toe vroeger slechts zelden gebeurde wordt uit de doeken gedaan.
We ontmoeten natuurlijk de Turnhoutse arts Nand Peeters en leggen uit hoe hij via zijn medische ontwikkelingen echtparen en toekomstige moeders meer comfort (en geluk?) geboden heeft.

Kennis maken met het intieme en dikwijls verborgen leven van de Turnhoutenaars in vervlogen tijden zal veel deelnemers verbaasd doen opkijken.

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

Bestel

Op stap met speelkaarten

Zoektocht

do 31 aug '23 | 00:00 - 00:00 | Toerismehuis 't Steentje 

Online bestellen is mogelijk tot do 31 aug '23 00:00
Geen maximum aantal deelnemers

Ga op stap en ontdek Turnhout aan de hand van een set van zestien speelkaarten.
Elke kaart is gekoppeld aan een specifieke stopplaats. Per locatie krijg je een korte historische uitleg over de plek of het monument aangevuld met een tip en een speelkaartenweetje.
De vooraf uitgestippelde route volg je aan de hand van de routebeschrijving op de kaarten.

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen | Toerisme & UiT

Bestel

Stadsontwikkeling ten noorden van het kanaal

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 03 sep '23 | 14:00 - 16:00 | Boothuis, Nieuwe Kaai 

Online bestellen is mogelijk tot zo 03 sep '23 13:00
Beschikbare plaatsen: 40

Decennialang vormde de vaart de noordelijke grens van onze stad, maar 20 jaar geleden kwam hierin verandering. Appartementen en ééngezinswoningen gecombineerd met sociale woningbouw nemen nu al de plaats in van het eeuwenoude landbouwgebied. De buurt De Bruyne Strijd is zo goed als volgebouwd en in 2022 startten de werken voor de verkaveling Heizijdse Velden. Met de stadsboerderij, een speelpark, waterpartijen, wandel- en fietspaden hoopt de stad deels het groene karakter van deze nieuwe stadsuitbreiding te bewaren.

Tijdens deze wandeling observeren en beleven we de reeds uitgevoerde werken, en bespreken we wat de toekomst voor dit nieuwe stadsdeel in petto heeft.

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

Bestel

Grotenhoutbos

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 01 okt '23 | 14:00 - 16:00 | Roosekes Breem 

Online bestellen is mogelijk tot zo 01 okt '23 13:00
Beschikbare plaatsen: 40

Het Grotenhoutbos in het land van Turnhout. Met zijn 300 hectare behoort het tot de grootste en oudste bossen in de Kempen.
Vandaag is het een fijn wandelgebied met een variatie van fauna en flora.
Daarover gaat het nu niet. Wel over geschiedenis, gebruiken van vroegere tijden en veranderingen.
In de 12de eeuw het jachtgebied van de Brabantse hertogen, bleef het in handen van hun opvolgers: de Bourgondiërs, de Habsburgers, het huis Nassau en de Pruisen. Niet enkel voor de jacht was het Grotenhoutbos belangrijk maar ook voor het gewin zoals de verkoop van hout. Later kwam het bos in privé-eigendom maar nog steeds als jachtgebied.
In het Grotenhoutbos zijn er in 1663 de eerste dennenbomen in de Kempen geplant. Maar het Grotenhoutbos was ook bijna vernietigd, verkocht aan de steenkoolmijnen, bomen werden gehakt. Gelukkig werd het gered in 1929.
Maar we kijken ook naar wat er vandaag gebeurt in het Grotenhoutbos.
En natuurlijk genieten we van de natuur en hopen op een herfstzonnetje.

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

Bestel

WO I op het kerkhof

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 05 nov '23 | 14:00 - 16:00 | Ingang van het kerkhof in de Kwakkelstraat 

Online bestellen is mogelijk tot zo 05 nov '23 13:00
Beschikbare plaatsen: 40

Is een kerkhof alleen maar een plaats waar de overledenen rusten? Een dodenakker in afwachting dat deze worden opgenomen in het hiernamaals, met als herinnering een kruis, grafzerk en soms een kapelletje? Of schuilt er meer achter?

Achter de symboliek van de dodentaal die op deze meer dan 200 jaar oude begraafplaats besproken wordt, zit vaak een boeiend verhaal. Ze kenmerkt de persoon die er begraven ligt. Tijdens de verschrikkelijke wereldbrand tussen 1914 en 1918 lieten 131 Turnhoutenaren het leven.

De stad houdt de herinnering aan deze gesneuvelden levendig. Het monument "Vrede en Victorie" op het Zegeplein is er een bewijs van. We bezoeken de oorlogsgraven op het kerkhof en horen rechtstreekse getuigenissen.

Kortom boeiende verhalen die hier verborgen liggen en die door de gids voor jou tot leven worden gebracht.

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

Bestel

Kasteel van de hertogen van Brabant

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

zo 03 dec '23 | 14:00 - 16:00 | Kasteel van de hertogen van Brabant 

Online bestellen vanaf zo 01 okt '23 00:00

Van jachtverblijf tot hedendaags gerechtshof.
Van het ontstaan in de 12de eeuw tot vandaag worden de vele rijke facetten van dit uniek gebouw belicht. Het kasteel speelde zeker een rol bij de Blijde Inkomsten van de landvorsten. Hoe groot was echter het belang onder de Bourgondische en Habsburgse hertogen? Wat was de betekenis van het kasteel als versterking tijdens de Tachtigjarige Oorlog? De verwaarlozing tijdens het Ancien Regime, de verwaarlozing in de 19de eeuw en de herwaardering in de 20ste eeuw... de levensloop van één van Turnhouts mooiste pareltjes!

Themawandelingen Turnhoutse Stadsgidsen

 
 
1 van 1
 
Items per pagina:
select